Förskola under föräldraledighet

Facebook
Twitter
LinkedIn

De flesta kommuner erbjuder förskola för de barn vars förälder är föräldraledig med ett syskon, men omfattningen varierar. Enligt lag är kommuner skyldiga att erbjuda 15 timmar för syskon under föräldraledighet, men vissa kommuner erbjuder större flexibilitet eller högre timantal. Reglerna kan även skilja sig beroende på om barnet har varit inskrivet i förskolan innan föräldraledigheten, eller om det är ett första barn som ska börja. I exempelvis Stockholms stad har barn till föräldralediga rätt att gå i förskola eller pedagogisk omsorg maximalt 30 timmar i veckan. De 30 timmarna gäller från och med att det nyfödda syskonet är en månad gammalt, och innan dess har barnet rätt till heltid. I Umeå kommun, däremot, har det äldre barnet rätt till 15 timmars förskola per vecka. Det placerade barnet har kvar sin vanliga plats i en månad, därefter minskas omfattningen till 15 timmar per vecka. Vid flerbarnsfödsel behåller syskon sin vanliga plats i två månader.

 

Ett försvårande av livspusslet

De nuvarande reglerna för förskola under föräldraledighet försvårar för föräldrar att få ihop livspusslet. Kvinnor bär ofta en större del av det obetalda hemarbetet och ansvaret för barnomsorg, och tar ut majoriteten av föräldraledigheten. Till följd av detta drabbas kvinnor av utbrändhet i större utsträckning än män. Forskning från IFAU visar att familjeansvaret är avgörande för kvinnors sjukskrivningar. För att minska risken för sjukskrivning hos föräldrar finns det ett behov av att öka tillgången till förskola under föräldraledighet.

 

En plats för lärande

Förskolan är en viktig plats för lärande för det äldre syskonet. Idag följer förskolan en läroplan med tydliga riktlinjer för lärande och utveckling. Förskolan har gått från att vara en plats för barnpassning till att vara en utbildande plats som förbereder barnen inför skolan. Vi vet att barn som inte gått i förskola ligger efter när de sedan börjar i förskoleklass. En studie från Vetenskapsrådet visar att förskoleverksamhet av hög kvalitet är särskilt betydelsefullt för barn som kommer från miss-gynnande förhållanden, till exempel barn i utsatta miljöer. För detta barn är förskolan en lärandemiljö som tydligt bidrar till bättre resultat i skola och liv.

Förskolans läroplan har ett pedagogiskt innehåll som äldre syskon idag riskerar att delvis gå miste om när de får ett yngre syskon. Dessutom kan äldre barn som trivs på förskolan uppleva det som en bestraffning att inte få leka med sina kompisar på förskolan eller delta i roliga aktiviteter, utan istället hänvisas till hemmet där en ny familjemedlem gör sig hemmastadd. Olika kommuner gör dessutom olika när det gäller hur det äldre syskonets tid på förskolan ska fördelas: om de sprids ut över veckans fem dagar eller om det blir längre dagar under färre dagar. Även detta påverkar det äldre syskonet och familjens livspussel.

Utifrån ett barnperspektiv är det också viktigt att lyfta föräldrars roll som vårdnadshavare, och vikten av anknytning under barnets första tid i livet. Det kan också finnas skäl att, utifrån de goda erfarenheterna vi ser av förskola, lyfta det äldre syskonets behov av tillgång till densamma.

 

Moderatkvinnornas förslag:
  • Utöka rätten till förskola för föräldralediga upp till 30 timmar/vecka vid föräldraledighet för äldre syskon.
  • Att staten vid en skärpt lagstiftning om ökad rätt till tillgång till förskola kompenserar kommunerna för hela nettokostnaden.