Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och utgör cirka 30procent av all cancersjukdom. Därför fördes screening för bröstcancer med mammografi successivt in under 1980- och 1990-talen. Hela den kvinnliga befolkningen mellan 40-74 år kallas till mammografi var 18-24 månad. Årligen kallas en miljon kvinnor. Det är genom denna screening som 60 procent av alla bröstcancerfall upptäcks.
Det finns dock brister i systemet som ämnar upptäcka den cancerform som drabbar flest kvinnor. Sedan det infördes för mer än 30 år sedan har Socialstyrelsen inte någon gång utökat åldersspannet för screeningen till att gälla kvinnor över 74 års ålder. Detta trots att kvinnor idag lever i genomsnitt fem år längre än när bröstcancerscreeningen först infördes. Människor blir allt äldre, och de flesta håller sig friska och aktiva upp i åren. När det kommer till bröstcancer så upptäcks var fjärde fall hos kvinnor som är över 75 år. Deras tumörer är dessutom större och ofta i ett mer avancerat stadie av sjukdomen.
Tillgången och processen för mammografi för kvinnor över 74 år ser idag väldigt olika ut mellan regionerna. Enligt Socialstyrelsens utvärdering av bröstcancerscreening måste kvinnor i de flesta regionerna själva gå till en vårdcentral för att få en remiss, för att sedan själv betala för undersökningen. Det är en onödig byråkrati och kostnad som markant ökar risken att kvinnan undviker fortsatt screening.
Tidig upptäckt av bröstcancer förbättrar markant överlevnadsgraden och ger dessutom kvinnor möjlighet till lindrigare behandling. Därför bör systemet ses över och ändras för att kvinnor som är 75 år och äldre ska fortsätta kallas till avgiftsfri mammografi.
Moderatkvinnornas förslag:
-
Ta bort åldersgränsen för erbjudande av avgiftsfri bröstcancerscreening.